Juhla-alan ammattilaiset: Kappalainen Jukka Erkkilä

torstai 1. syyskuuta 2016


Juttusarjan kolmannessa osassa haastattelen Vaara-Karjalan seurakunnan vs. kappalaista Jukka Erkkilää.  Kappalainen on evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnan vakinainen pappi. Papinvirkoja ovat kappalaisen ohella mm. seurakuntapastori, kirkkoherra ja piispa. Kysyin Jukalta hänen työstään ja kuinka seurakunta liittyy juhliin. Lisäksi keskustelimme siitä, milloin hääparin kannattaa ottaa yhteyttä haluamaansa vihkipappiin, mitä hääparin kannattaa miettiä ennen vihkipappinsa tapaamista sekä onko vihkimisessä trendejä.

Jukka Erkkilä / Vaara-Karjalan seurakunta

Jukka Erkkilä toimii vs. eli viransijaisena kappalaisena Vaara-Karjalan seurakunnassa, joka käsittää Kiihtelysvaaran ja Tuupovaaran seurakuntapiirit Joensuun kupeessa. Jukka valmistui teologian maisteriksi helmikuussa 2015 ja hän sai pappivihkimyksen pyhäinpäivänä marraskuussa 2015. Samaan aikaan hän aloitti nykyisessä tehtävässään. Jukka työskentelee ensimmäisessä virassaan ja hänelle tulee loppusyksystä ensimmäinen vuosi virassa täyteen.

Kuva: Jaakko Uljas 

”Pienessä pitäjäseurakunnassa työnkirjo on laaja,
 eikä kahta samanlaista työpäivää ole.”


Jukka kertoo, että perinteisesti hänen työpäivänsä ei ala maanantaisin: ”Pääpiirteissään työviikkoa voisi hahmottaa siten, että alkuviikosta on pari vapaapäivää. Keskellä viikkoa on palavereita, laitos- ja kotikäyntejä sekä seurakunnan säännöllistä toimintaa.” Lisäksi Jukka valmistautuu viikonlopun toimituksiin, joita ovat yleensä hautaan siunaamiset, kasteet ja jumalanpalvelukset. Kesäaikana on paljon avioliittoon vihkimisiä ja avioliittoon siunaamisia. Jukka kertoo seurakunnan olevan mukana kirkollisten juhlapäivien lisäksi yhteiskunnallisissa juhlahetkissä, kuten itsenäisyyspäivänä, koulujen juhlissa ja veteraanijuhlissa. Lisäksi yksityishenkilöt saattavat pyytää seurakunnan työntekijää esimerkiksi syntymäpäiväjuhliinsa: ” Varsinkin iäkkäitä seurakuntalaisia muistetaan juhlahetkinä.”


Vihkiminen ja hääpappi

Kysyin Jukalta vihkikirkon ja –papin varaamisesta. Hänen mukaansa käytännöt vaihtelevat Suomessa eikä hän siksi voi antaa yhtä, yleistä toimintaohjetta. Jukka neuvoo kysymään paikalliset toimintatavat kuitenkin omasta seurakunnasta, mutta nyrkkisääntönä on, että suosituimpiin kirkkoihin voi olla yli vuoden jonoja. Kannattaa siis olla ajoissa liikenteessä.

 ”Papin suhteen seurakuntasihteeri ei vuoden päähän voi luvata mitään. Meidän seurakunnassamme työvuorot laitetaan kalenteriin puolen vuoden aikajänne kerrallaan. Vihkiparilla on mahdollisuus toivoa tiettyä pappia, mutta kovin aikaisin ei voi tietää, onko kyseinen pappi esimerkiksi lomalla kyseisenä ajankohtana.” Jukka kuitenkin sanoo, että papilta voi kysyä suoraan, voisiko hän lupautua vihkimiseen. Jokainen pappi arvioi tilanteet henkilökohtaisesti ja hoitaa työtään omalla persoonallaan. Jukka huomauttaa, ettei ole mahdotonta, että papille tulee viime hetkellä jokin este, kuten sairastuminen: ”Vihkihetkeä ei kannata rakentaa ulkoisten puitteiden, kuten tietyn papin välttämättömän läsnäolon varaan. Esteen sattuessa seurakunta järjestää papille sijaisen.”

Kuva: Jaakko Uljas 

”Monesti kysyn hääparilta mitä sana "tahdon" juuri heille merkitsee.”

Jukka kertoo, että ennen vihkimistä pappi käy vihkiparin kanssa toimituskeskustelun, jossa keskustellaan kristillisen avioliiton merkityksestä. Hän neuvookin hääpareja käymään yhdessä syvällisiä keskusteluja sekä miettimään muitakin kuin vihkitilaisuuden ulkoisia puitteita. 

Keskustellessamme vihkimisen trendeistä Jukka huomauttaa, että jokainen kirkollinen toimitus, vihkiminen mukaan luettuna, on luonteeltaan jumalanpalvelus. ”Vihkiminen noudattaa tiettyä kaavaa, josta ei poiketa. Sisällössä on kuitenkin aineksia, joihin hääpari voi vaikuttaa.” Jukka nostaa esiin musiikin, josta hääpari voi keskustella papin ja kanttorin kanssa: ”Musiikin suhteen nyrkkisääntönä on, että sen tulisi olla luonteeltaan jumalanpalvelukseen sopivaa. Urut soittimena asettavat myös joitakin teknisiä rajoituksia.” Jukka kertoo hänen kokemuksensa olevan, että vihkiparit osaavat antaa toimitukselle kuuluvan arvon, sillä kyseessä on iso asia heidän elämässään.


Terveiset Elämäni päivä –blogin lukijoille

Jukka kertoo olevansa iloinen, että saa työssään tavata erilaisia ihmisiä heidän suurissa hetkissään, niin iloissa kuin suruissa: ”Papin näkökulmasta näissä tilanteissa tärkeintä on kohtaaminen.” Hän korostaa myös luottamuksen rakentamisen tärkeyden merkitystä keskustelukumppanin kanssa. 


”Pitäkää pappia tavallisena ihmisenä, hänkin pitää teitä!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by | mlekoshi Playground |