Luukku 7: Kuinka pysyä terveenä joulukuussa

keskiviikko 7. joulukuuta 2016Joulukuu on otollisinta tautiaikaa, mutta mikä voisikaan olla tylsempää kuin olla jouluna kipeänä. Minä muutenkin inhoan kipeänä olemista, sillä siitä "ei ole mitään hyötyä". Siksipä yritän buustata vastustuskykyäni erinäisillä asioilla. Tässä kymmenen vinkkiäni, miten voit edistää terveyttä joulukuussa. 

1. Inkivääri

Syön päivittäin raakaa inkivääriä. Usein laitan päivän inkivääriannokseni smoothieen, mutta toisinaan lisään sen teehen ja joskus myös syön raakaa inkivääriä. Jos tunnen kurkkukipua, syön raakaa inkivääriä väkisin, vaikka se inhalta tuntuukin. On muuten myös väitetty, että inkivääri auttaa migreeniin. 

2. Hunaja

Käytän päivittäin myös hunajaa. Aloitan aamuni isolla kupilla teetä, johon laitan hieman hunajaa. Vaikka hunaja tekee teestä tarpeettoman makean makuisen, sen hyötynä on, että se hoitaa kurkkua ja samalla saan hyödyllisiä antioksidantteja. Lorautan hunajaa toisinaan myös smoothieen. 

3. Valkosipuli

Jälleen aines, jota käytän päivittäin. Ei taida olla mitään ruokaa, johon en lisäisi valkosipulia. Hyvä, että miehenikin on viimein tottunut runsaan valkosipuliseen ruokaan! Kun valkosipulia murskaa, muodostuu allisiinia, joka ehkäisee bakteerien ja virusten lisääntymistä. 

4. Mustikka

Mustikkaa, tuota suomalaista superfoodia syön myöskin lähes päivittäin. Pakastin mustikoita kesällä käteviin annospusseihin, joita heitän smoothieen tai jogurtin päälle ja käytän leivontaan. Mustikan ohella syön tyrnimarjoja, puolukoita ja karpaloita, mutta mustikka on ehdoton lempparimarjani. 

Kuva

5. Sitruuna

Vannon myös sitruunan nimeen. Lisään sitruunaa teehen, smoothieen ja ruokiin. Aineenvaihdunnan tehostamisen lisäksi sitruuna hellii kurkkua ja siitä saa runsaasti c-vitamiinia. 

6. Liikunta

Jokainen tietänee liikunnan terveysvaikutukset. Kaamosaikana liikunnan tärkeys korostuu, sillä siitä saa energiaa ja valoisampaa mieltä. Liikunta myös parantaa vastustuskykyä. 

7. Lepo 

Lienee sanomattakin selvää, kuinka tärkeää lepo on ihmisen vastustuskyvylle. Usein joulukuulle kasautuu paljon puuhaa, ja kiireessä on helppo nipistää levosta. Yksi tapa lisätä levon määrää on aloittaa jouluvalmistelut oikeasti hyvissä ajoin ja tehdä asioita pikkuhiljaa. 

8. Kuusenkerkkä

Kuusenkerkkä on monen laulajan luottotuote, sillä se lievittää kurkun käheyttä ja kipua. Santasapina -nimellä kulkevaa kuusenkerkkäsiirappia voi nauttia raakana tai lisätä esimerkiksi jogurttiin. 

9. Suklaa 

Raakasuklaa (ja tummakin, yli 80-prosenttinen suklaa) sisältää runsaasti vitamiineja, jonka ansiosta se herkun sijaan on enempikin terveystuote. Minun mielestäni myös vähemmän kaakaota sisältävä suklaa tekee ihmisen vastustuskyvylle hyvää, sillä se tuo hyvää mieltä. Terveyteen kuuluu myös hemmottelu.

Kuva

Jouluinen vastustuskyky-smoothie 

1,5 dl         mustikkaa
0,5 dl         puolukkaa
10              tyrnimarjaa
3 cm pala   inkivääriä
1/2             sitruunan mehu
1                ananaspurkki
1/2 dl         soijajogurttia
1 tl             hunajaa
ripaus         kanelia

Surauta ainekset smoothieksi tehosekoittimeksi ja nauti esimerkiksi jouluvalmisteluiden keskellä.

Miten sinä buustaat vastustuskykyäsi? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by | mlekoshi Playground |