Luukku 6: Hyvää Itsenäisyyspäivää

tiistai 6. joulukuuta 2016

Kuva
Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille! Tuntuu, että 100-vuotisjuhlan lähestyessä media on hehkuttanut Itsenäisyyspäivää ja Linnan juhlia tänä vuonna enemmän etukäteen kuin aiemmin (voi kyllä olla, että olen vain kiinnittänyt uutisointiin enemmän huomiota). Juhlahumu on tarttunut minuunkin ja olenkin odottanut Itsenäisyyspäivää. Emme tee mieheni kanssa mitään erityistä, mutta nautimme päivän tunnelmasta ja fiilistelemme kotimaatamme. Itsenäisyyspäivänä on myös hyvä pysähtyä miettimään, miten moni asia Suomessa on hyvin. Edelleenkin on perusteltua sanoa, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Tilastokeskus on koonnut listan asioita, joissa Suomi on maailman kärjessä. Poimin listauksesta kymmenen asiaa: 

1. Suomi on maailman vakain valtio.

2. Suomi on maailman turvallisin maa. 

3. Suomessa on maailman riippumattomin oikeuslaitos. 

4. Suomessa äitien ja lasten hyvinvointi on maailman toiseksi parasta.

5. Suomi on maailman toiseksi paras maa olla tyttö.

6. Suomi on innovaatiovertailussa maailman kolmas.

7. Suomi on maailman lukutaitoisin maa. 

8. Suomessa on eniten maailmassa inhimillistä pääomaa. 

9. Suomi on maailman viidenneksi onnellisin maa. 

10.  Suomi on maailman kolmanneksi paras matkakohde vuonna 2017.

Kuva
Ajattelin ensin kirjoittaa sinivalkoisesta joulusta. Sinivalkoisella joululla tarkoitan kahta asiaa: lahjojen ja jouluherkkujen hankkimista suomalaisilta yrityksiltä sekä väritykseltään sinistä ja valkoista joulua. Käytyäni yrittäjyyskoulua tänä vuonna, olen havahtunut siihen, kuinka paljon merkitsee, että tukee suomalaista työtä. Ja mikäpä olisikaan parempi tapa kuin hankkia lahjat esimerkiksi käsityöyrittäjiltä ja valita joulupöytään suomalaisia raaka-aineita. Ajatus sinisen ja valkoisen värisestä joulusta lähti olohuoneestamme, jonka väritys on sininen ja mietin, kuinka raikkaalta sininen voisi jouluna näyttää. Sininen myös sopii raikastamaan punaista. Näillä näkymin meillä on perinteisen punavalkoinen joulu ripauksella sinistä ja kultaa.

Päädyin kuitenkin kirjoittelemaan Suomesta enemmän, sillä Tilastokeskuksen listaus pisti mietteliääksi. Listaus yllätti. Maailmalla eletään epävarmoja aikoja, ja epävarmuus on tarttunut myös suomalaisiin. On helppo unohtaa, kuinka vakaassa maassa saammekaan elää. Toki Suomessakin tapahtuu pahoja asioita ja on huolia esimerkiksi taloudesta, mutta silti saamme elää turvallisessa ja vakaassa maassa. 

Minusta suomalaisuuden parhaita puolia ovat luotettavuus, sisu ja jämptiys. Suomalaiset osaavat kyllä olla kurttuotsaisia, vahingoniloisia ja pelätä epäonnistumisia, mutta silti täällä uskalletaan kokeilla uutta ja metsästää omia unelmia. Suomessa pidän parhaina puolina aika perinteisiä asioita; luontoa, rauhaa, hierarkian vähyyttä, sosiaaliturvaa, puhdasta vettä, koulutusta ja vuodenaikoja. Lisäksi talvinen sininen hetki sykähdyttää minua aina. Tänään on hyvä päivä ynnäillä, mistä asioista on Suomessa ja suomalaisuudessa onnellinen ja kiitollinen sekä pysähtyä sen äärelle, miten hurjan työn meitä edeltävät sukupolvet ovat tehneet. 

Mikä sinusta on parasta Suomessa ja suomalaisuudessa?

Kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by | mlekoshi Playground |