Juhla-alan ammattilaiset: Graafinen suunnittelija Annika Välimäki

torstai 20. lokakuuta 2016


Halusin haastatella juhla-alan ammattilaiset –juttusarjaan graafista suunnittelijaa, sillä on entistä yleisempää, että hääkutsut (ja miksei muutkin juhlakutsut) suunnittelee graafinen suunnittelija. Häissä nähdään kutsujen lisäksi muitakin paperituotteita, kuten ohjelmalehtisiä, menuja ja paikkakortteja. Graafinen suunnittelija voi suunnitella häiden paperituotteiden tyylin, joka on yhteneväinen kaikissa paperituotteissa. Haastattelin Annika Välimäkeä, joka suunnittelee juhlien paperituotteiden lisäksi muun muassa yritysten visuaalisia ilmeitä. Juttelimme Annikan kanssa muun muassa graafisen suunnittelijan työstä, juhlien paperituotteiden tilaamisesta sekä juhlien paperituotteiden trendeistä. 


Graafinen suunnittelija Annika Välimäki


Annika Välimäki työskentelee Turussa graafisena suunnittelijana omassa suunnittelutoimistossaan Annika Välimäki Creative. Annika on toiminut freelancerina reilun vuoden. Annika Välimäki Creative tarjoaa palveluita niin yrityksille kuin yksityishenkilöille: ”Eniten teen visuaalisia ilmeitä ja logosuunnittelua yrityksille. Työhöni kuuluu graafisen suunnittelun lisäksi stailattuja valokuvia asiakasyrityksille ja sosiaaliseen mediaan sekä kuvitusta ja kalligrafiaa. Teen töitä myös yksityishenkilöille, lähinnä blogilogoja ja -bannereita sekä juhlien paperituotteita.” 


                   Kuva: Henriikka Fingerborg 

Annika pitää työstään todella paljon muun muassa sen monipuolisuuden takia: ”Kaikki päivät ovat projektillisesti erilaisia, ja usein sisällöllisestikin. Monesti noin puolet työpäivästä kuluu suunnittelutyöhön, ja toinen puoli menee muun muassa palavereihin, asiakasviestintään ja paperitöihin.” Annikan työpäivä alkaa usein sähköposteihin vastaamisella ja kiireellisten asioiden hoitamisella, jonka jälkeen hän aloittaa luovan työn: ”Luovan työn sisältö vaihtelee sen mukaan, mitä milloinkin on tekeillä.  Visiointia, uuden luomista ja konkreettista suunnittelutyötä pystyn tekemään maksimissaan nelisen tuntia päivässä. Se on niin intensiivistä ja kuluttaa yllättävän paljon energiaa.”   

Toisen puolikkaan työpäivästä Annika käyttää projektien taustatutkimuksiin, sopimusten laatimiseen, lopullisten tiedostojen luomiseen, pilvitallennuksiin sekä laskutukseen. ”Päivän päätteeksi hoidan tarvittaessa juurikin sopimusten luonnostelua uusille jutuille, laskutusta ja muuta paperinpyöritystä, kuvaan joskus sosiaalista mediaa varten ja ehtiessäni luon sisältöä blogiin. Lähes aina kaksi jälkimmäistä jäävät kyllä iltoihin ja viikonloppuihin.”


Juhlien paperituotteiden tilaaminen graafiselta suunnittelijalta 


Annika kehottaa ottamaan yhteyttä graafiseen suunnittelijaan puolisen vuotta ennen juhlapäivää: ”Ehdotonta sääntöä ei kuitenkaan ole, koska toteutus vaihtelee tosi paljon esimerkiksi siitä, mitä kaikkea töihin haluaa, tuleeko mukaan esimerkiksi kalligrafiaa, kuvitusta tai häälogo. Myös omasta työtilanteestani riippuu, milloin ehdin aloittamaan.” Annika täyttää kalenteriaan pitkällekin eteenpäin, joten työn tilaamisesta kannattaa sopia hyvissä ajoin: ”Kutsut tulisi lähettää yleensä vähintään pari kuukautta ennen juhlapäivää ja save the date -kutsut vielä aiemmin. Näiden edelle pitää varata aikaa ideoinnille, suunnittelulle, painatukselle ja niin edelleen. Vuotta ennen juhlapäivää on kuitenkin liian aikaista aloittaa, eli muutama kuukausi riittää.”  

Ennen yhteydenottoa graafiseen suunnittelijaan kannattaa miettiä, millaista tyyliä haluaa paperituotteisiin: ”Kuvalliset esimerkit halutusta ilmeestä ovat parhaita apuja, sillä niiden kautta pääsee parhaiten kärryille siitä, mitä haetaan.” Työhön kuluva aika ja sitä kautta hinta määrittyvät pitkälti sen mukaan, mitä kutsuihin ja muihin paperituotteisiin halutaan. Tilaajan kannattaakin pohtia etukäteen budjetti paperituotteille. ”Lopulta se usein ratkaisee mitä kaikkea voidaan tehdä.”


  Valokuvaaja: Minttu Saarni 
  Paperituotteet: Annika Välimäki 
  Kukat: Helmivillakko 
  Kuvausjärjestelyt: Blush 


Juhlien paperituotteiden trendit


Annika kertoo juhlien paperituotteissa vallitsevan tällä hetkellä kaksi trendiä: ”Pinnalla on minimalistiset ja harkitut ilmeet, mutta toisaalta myös rikas värimaailma kuvituksineen. Esimerkiksi kukat, lehdet, oksat ja yrtit kuvituksena ovat todella chic nyt.” Myös häälogot ja –monogrammit ovat trendikkäitä, samoin kuin käsinkirjoitetut tekstit eli kalligrafia. Kullanväriset painatukset jatkavat suosiotaan. ”Kaikkia näitä elementtejä ei tule kuitenkaan yhdistää keskenään, vaan kannattaa keskittyä yhteen, korkeintaan kahteen elementtiin. Kaiken A ja O on harkittu ja hiottu tyylikäs ilme, jonka hääpari tunnistaa omakseen.” Annika kertoo, että söpöily ja hauskat fraasit ovat jääneet pois. 


Terveiset Elämäni päivä –blogin lukijoille


Jos haluat lukea lisää Annikan työstä ja luovan alan yrittäjyydestä, kannattaa klikata hänen blogiinsa. Lisäksi sieltä löytyy visuaalisia inspiraatiopostauksia sekä ohjepostauksia freelancer-yrittäjille. Lopuksi Annika toivottaa Elämäni päivä –blogin lukijoille aurinkoista syksyä ja tunnelmallista talvea:

”Minulta on pian tulossa julki uusi joulukorttimallisto, joten kannattaa kuulostella nettisivuja,  FacebookiaInstagramia sekä blogia. Aurinkoista syksyä ja tunnelmallista talvea!”
                           Valokuvaaja: Petra Veikkola 
                           Paperituotteet: Annika Välimäki 
                          Kukat: Helmivillakko 
                          Stailaus ja kuvausjärjestelyt: Annika Välimäki ja Erika Välimäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by | mlekoshi Playground |