Halloween: Koristeluideoita kurpitsasta

sunnuntai 23. lokakuuta 2016


Kaikki kuvat Pinterestistä. 

Kuinka moni juhlistaa halloweenia jotenkin? Itse en juhlista, sillä en oikein pidä halloweenista. Säikyn helposti enkä pidä ollenkaan esimerkiksi kauhuelokuvista, joten halloween on minusta enempikin aika ahdistava juhla. Kysyin joukolta samanikäisiä kavereitani, juhlivatko he halloweenia ja kaikki tuumasivat yksimielisesti, että ei. Halloween taitaakin olla rantautunut vasta lasten pariin täällä Suomessa. Äitini kerran tuumasi, että halloween on tainnut viedä lasten keskuudessa Pääsiäisen paikan. Esimerkiksi minun lapsuudessani oli tapana pukeutua Pääsiäistä edeltävänä Palmusunnuntaina ja kiertää ovelta ovelle virpomassa palkkion toivossa. Nyt lapset pukeutuvat halloweenina ja käyvät karkkikierroksella. 

Vaikken halloweenista juhlana pidäkään, minua kiinnostaa sen historia. Wikipedia tietää kertoa, että halloween on lyhenne englannin kielen sanoista "All Hallow´s Eve", kaikkien pyhien aatto. Juhlaa vietetään pyhäinpäivän aattona 31.10. "Halloween pohjautuu kelttiläisten kulttuurien syksyllä, maanviljelyskauden lopussa vietettyyn vanhan uuden vuoden ja sadonkorjuun juhlasamhainiin. Kelttien uskomusten mukaan tämän maailman ja yliluonnollisen maailman väliset rajat katosivat luonnon kuihtuessa ja kuollessa, ja hendet saattoivat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen."


Halloweenin tunnuksia ovat kurpitsat (Jack O'Lantern), vainajat, aaveet, vampyyrit, noidat ja mustat kissat. Yhdysvalloissa halloween on joulun jälkeen suosituin juhla. Meksikossa halloweenin vastine on kuolleiden päivä, Dia de los Muertos ja täytyykin sanoa, että se on halloweeniin verrattuna mielestäni juhlana kiinnostavampi eikä ollenkaan pelottava. Kuolleiden päivä on nimensä mukaisesti vainajien muistojuhla, mutta se on iloinen ja riehakas. Juhlan viettäjät koristelevat läheistensä hautakivet, tarjoavat vainajille ruokia ja juomia ja marssivat värikkäissä kulkueissa. Juhlan symbolina on pääkallo.   

Se on kyllä sanottava, että halloween -juhlan sunnittelu ja somistaminen voisi olla hauskaa. Varsinkin kurpitsojen käyttämisestä materiaalina koristelussa olen kiinnostunut. Olen aina halunnut kokeilla kurpitsan kaivertamista lyhdyksi, mutten ole koskaan saanut aikaiseksi. Ehkäpä tänä syksynä? Kurpitsa sopii hienosti muidenkin syksyisten juhlien kuin halloweenin somistaamiseen, ja kokosinkin muutamia vinkkejä, miten kurpitsoja voisi somistuksessa hyödyntää. Kuten edellä mainitsin, kurpitsoja voi kaivertaa lyhdyiksi. Kurpitsoihin ei ole pakko kaivertaa irvistävää naamaa, vaan niihin voi tehdä esimerkiksi reikiä poraamalla pyöreitä kuvioita. Kurpitsoja voi käyttää kukka-asetelman pohjana tai siihen voi liimata kukkia. Pieniä kurpitsoja voi käyttää sellaisinaan esimerkiksi ruokapöydän koristelussa. Kurpitsaan voi maalata kuvioita, esimerkiksi pitsikuvioita. Lisäksi kurpitsaan voi liimata koristeita, kuten puiden lehtiä. Minun silmissäni kurpitsojen maanläheisyys voittaa kauhuelementit, kuten hämähäkinseitit, tekoveren ja luurangot.  Oletko sinä käyttänyt kurpitsoita koristelussa?

Ps. Yritin lisätä blogiini allekirjoituksen, joka tulisi automaattisesti jokaisen postauuksen loppuun, mutten onnistunut. Onko sinulla blogissasi automaattinen allekirjoitus ja osaisitko auttaa minua? Yritin lisätä allekirjoituksen täältä löytyvän ohjeen mukaan, mutta homma tyssäsi siihen, etten löytänyt blogin HTML-koodista ohjeessa mainittua koodin pätkää. 

4 kommenttia:

 1. Meillä juhlitaan Halloweenia - tosin ihan siitä syystä, että mies on Yhdysvalloista kotoisin :)

  Mulle ei ikinä ole uponnut se tietynlainen "amerikanisaatio", jota Suomessa tuntuu parhaillaan olevan meneillään. Oman maan tavat ja perinteet kunniaan - ihan kuten mainitsitkin, niin palmusunnuntai oli kyllä minullakin omassa lapsuudessani "se" juttu. :)

  Meillä lapsi ei kierrä Halloweenina (Suomessa ollessa) missään, mutta usein mulla on ollut tapana pitää lapselle (ja yhdelle/parille hänen kavereistaan) ns. Halloweenbileet. Leivon sitä varten yleensä kaikkea mahdollista kurpitsasta - piirakkaa, leipää, keksejä - ja maustan perusjuttujakin pumpkin spicella. Toisaalta, meillä juhlitaan myös kiitospäivää (marraskuista / Amerikkalaista, ei siis aiempaa Kanadan serkkuaan) sekä veteraanien päivää; mies on US Armyn veteraani, joten mulle on ollut todella tärkeää tuoda meille Suomi-kotiin myös tämä tietynlainen muistaminen aiheesta edes kerran vuoteen. USA:ssa veteraanien päivä on tosi iso juttu, ja ihan eri tyylinen kuin Suomen vastaava.

  Heh, pitäisi varmaan ottaa asiakseen kirjoitella vaikka näistä eri juhlapyhistä meidän huushollissamme! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi samaa mieltä oman maan tapojen ja perinteiden kunnioittamisesta. Toki mausteita on kiva ottaa muista kulttuureista. :)

   Kirjoita ihmeessä juhlapyhistä, joita teillä vietetään. Olisi todella mielenkiintoista lukea. :)

   Poista
 2. Olen ihan samaa mieltä Halloweenin ahdistavuudesta, eikä sen juhliminen innosta ollenkaan. Mutta nuo kauniiksi koristellut kurpitsat ovat kyllä ihania! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Niillä on helppo koristaa syksyistä juhlaa tai kotia muuten vain. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by | mlekoshi Playground |