Polttareiden järjestäminen

torstai 15. tammikuuta 2015

Moni tätä tekstiä lukeva varmaankin odottelee omia polttareitaan, mutta ehkä samaan aikaan myös suunnittelee jollekin toiselle polttareita. Polttarien suunnittelu on usein rankahko rupeama eikä vähiten polttariporukan koon takia. Ongelmia teettää niin polttariajankohdan valinta, budjetti, ohjelma kuin vastausten saaminen jokaiselta polttariporukan jäseneltä. 

Viime kesänä eteemme tuli hyvin nopealla aikataululla erään pariskunnan polttareiden suunnitteleminen. Minä kuuluin morsiamen polttariporukkaan ja mieheni oli sulhasen polttariporukassa. Kylläpä sain olla kateellinen sulhasen polttariporukalle! He eivät turhaan vatvoneet asioita vaan jämptillä otteella suunnittelivat erinomaiset polttarit. Samaan aikaan morsiamen polttariporukasta valehtelematta 10 henkilöä lähti pois ja suossa rämpiminen jatkui aina polttareiden loppuun saakka kaason jättämättä sovitut tehtävät hoitamatta. Kertonee jotakin morsiaminen "ystävistä"...

kuva
 Tällä hetkellä olen jälleen suunnittelemassa ensi kesän morsiamen polttareita ja minua ärsyttää miksi kaiken pitää olla niin vaikeaa? Viesteihin ei vastata ja ainoat kommentit ovat oikeastaan olleet, "ei ole varaa osallistua". Nyt puhumme 50 euron luokkaa olevasta henkilöbudjetista. Jos jollakin on sellainen tilanne, ettei todella ole laittaa sitä 50 euroa puolen vuoden päästä ystävänsä päivään, niin kai voisi kääntyä vaikkapa vanhempiensa puoleen ja pyytää tai sopia polttariporukan kanssa, että maksaa osuutensa myöhemmin?  Sitä voi miettiä, mitä ystävä itselle merkitsee, onko valmis käyttämään hieman aikaa ja rahaa ystävänsä päivän eteen. 

Olen miettinyt tässä, miten suunnittelutyötä voisi helpottaa. Kokosin muutamia asioita, jotka itse koen tärkeiksi ja suunnittelua helpottaviksi asioiksi:

1) Aloittakaa suunnittelu ajoissa! Pyytäkää (tai kiristäkää) morsiamelta nimilista hyvissä ajoin tai jos itse päätätte polttareihin osallistujat morsiamen puolesta (tekeekö kukaan enää niin?), kasatkaa porukka kokoon hyvissä ajoin.

2) Tapaaminen  on varmin tapa saada kaikkien ääni kuuluviin ja jokaiselta mielipide nopeasti. Myös brainstormaus sujuu fyysisessä tapaamisessa ihan eri tavalla kuin netin välityksellä. Usein polttariporukassa on myös toisilleen tuntemattomia ihmisiä, ja on kiva hieman tutustua ennen polttaripäivää. Tapaaminen vaatii hieman aikaa, mutta pitkässä juoksussa se säästää suunnitteluaikaa. 

3) Facebook on kelpo foorumi, varsinkin erillinen facebook-ryhmä. Viestiketjun vaarana on keskustelun kasautuminen ja osallistujien putoaminen kärryiltä.  

4) Doodle-kalenterin avulla polttariajankohdan sopiminen helpottuu huomattavasti. Jokainen merkitsee kalenteriin itselle sopivat ajankohdat ja sitten on helppo katsoa paras ajankohta. 

5)  Kaason tulisi rohkeasti toimia ryhmän johtajana. Jos ei muuten meinaa tulla valmista, niin kaason tulisi uskaltaa sanoa viimeinen sana.

6) Ajatelkaa morsianta valinnoissanne; millaisesta ohjelmasta hän tykkäisi, onko hänelle ok pukeutua naamiaisasuun, juoko hän alkoholia, mikä olisi paras ajankohta hänen kannaltaan jne.

7) Tärkein kohta: älä ole polttarijärjestelyjen jarruna! Jos sinulla ei ole aikaa suunnittelulle, niin kerro siitä muulle porukalle ja yritä kuitenkin olla hengessä mukana.

kuva
Millaisia fiiliksiä ja kokemuksia teillä on polttareiden järjestämisestä? Onko teillä lisävinkkejä listaani täydentämään? :)

5 kommenttia:

 1. Olen tässä parin vuoden sisällä ollut mukana polttareissa sekä kaasona että rivipolttarivieraana. Kaasona jäi hieman paha maku suunnittelusta, kun morsiamen kaverit eivät halunneet ollenkaan osallistua mihinkään eivätkä edes sähköpostin välityksellä kertoneet mitään ideoitaan tai mielipiteitään. Emme toisen kaason kanssa sitten uskaltaneet suunnitella mitään kovin kallista, etteivät muut vieraat olisi jättäneet sen takia tulematta.

  Tavallisena polttarivieraana yksissä polttareissa kaasot kutsuivat kaikki kokoustamaan ja ideoimaan. Osallistumisprosentti oli palaverissa hyvä ja kaikki koittivat kertoa mielipiteitään. Kaasoilla oli aika kalliit suunnitelmat (seinäkiipeilyä+kylpylä+ravintola), joten palaverin aikana sovimme tekemisen joko seinäkiipeilyksi tai kylpyläksi sekä ravintolaksi, mutta palaverin jälkeen tekeminen muuttui kaasojen toimesta taas alkuperäiseen muotoonsa heidän ilmoittaessaan, että morsiamen äiti maksaa puolet kaikista polttarikuluista. Se oli hieman noloa. Palaveri siis pidettiin, mutta sillä ei ollut merkitystä ja vieraita nöyryytettiin sanomalla, että nyt tekin köyhäsilmät voitte osallistua kaikkeen tekemiseen, sillä ne on teidän puolesta nyt maksettu.

  Toisissa polttareissa, missä olin rivivieraana, kaaso ja bestman vaan infosivat polttarikansaa juoksutapahtumaan osallistumisesta ja yhteispolttareista. Moni sitten tuntui kaveriporukastamme jättävän nämä polttarit väliin, kun juokseminen ei kiinnostanut ja kallis osallistumismaksu ei houkuttanut. Lähdin mukaan sillä fiiliksellä, että morsiamen päivähän se on ja tärkeintä, että morsian tykkää. Itse en kuitenkaan tahtoisi polttareitteni ohjelman olevan vieraslistaa niin reippaasti karsivaa.

  Nyt kun olen kuullut morsiamena huhuja omista polttareistani ja käytännön seikat hieman huolestuttavat... Ensinnäkin olen itse sitä mieltä, että morsian saa valita vieraansa. Kysykää vieraslistaa älkääkä alkako kutsua vieraita mutulla. Ja jos polttarit halutaan järjestää ajankohtana, jota morsian ei tiedä etukäteen, varmistakaa päivän sopivuus sulhaselta. Ja kommunikoikaa bestmanin kanssa, etteivät polttarit mene päällekkäin ja morsiuspari koira jää ilman hoitajaa!

  Eli polttareiden järjestäjät/osallistujat: osallistukaa mahdollisimman paljon, kommunikoikaa keskenänne ja muiden tahojen kanssa, ottakaa huomioon juhlittavan morsiamen/sulhasen elämäntilanne ja sen vaatimat käytännön järjestelyt. Ja älkää miettikö vaan, mikä olisi kaikkein yllättävintä ja erilaisinta, vaan miettikää mikä olisi eniten polttarisankarille mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä lisävinkkejä! :) Mutta kylläpä sinä olet monenlaisissa polttarijärjestelyissä ollut mukana... Itse täytyy sanoa, että yhteispolttarit juoksutapahtumassa ei olisi mikään lemppari. :D

   Poista
 2. Kiitos, hyvä lista!
  Taidan laittaa linkin kaasoille, sen osallistujalistan mukana, kun sitä on jo vaadittu ja häihin on tasan 7kk. :)

  VastaaPoista
 3. Hyviä vinkkejä! Meillä oli pari viikkoa sitten polttarit ja vois suositella yhtä ohjelmanumeroa joka ei ihan heti tule mieleen, mutta googlella löytyi.. Karaoke studiossa http://polttarikaraoke.fi - tehtiin omat sanat morsiamelle Elastisen biisiin :) Voidaan kuunnella sitten häissä ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by | mlekoshi Playground |