Vinkkejä tämän päivän hääsuunnitteluun

torstai 19. syyskuuta 2013


Tässäpä opintoihin liittyvä artikkeli, johon kyselin teiltä apua. Kiitos vielä Seidalle ja Onnellisimmalle Reetalle! Artikkelissa on varmasti valtaosa tuttua juttua, mutta toivottavasti sieltä löytyisi jotakin. :)
Hääsuunnittelu tänä päivänä
Nykypäivänä häiden järjestämiseen käytetään entistä enemmän aikaa ja rahaa. Häihin panostetaan paljon ja hääpäivästä toivotaan lähes taianomaista. Hääsuunnitteluiden sujumisesta blogataan ja valintoja punnitaan kanssamorsiamien kanssa. Häitä aletaan suunnitella entistä aikaisemmin ja hääpaikkoja varataan reilusti etukäteen. 

Totuus ei ole näin yksiselitteinen. Edelleen on alttarille karkaavia pariskuntia, pienen budjetin häitä ja lyhyellä aikataululla suunniteltuja häitä. Muutenkin suomalaisella mentaliteetilla järjestetyt häät harvoin aiheuttavat bridezilla-oireyhtymää morsiamessa tai sulhasessa. 

Syitä häihin panostamiseen on varmasti monia, mutta näkyvimpiä ovat internetin ja sosiaalisen median vaikutus sekä se, että ensimmäistä avioliittoa solmivat ovat vuosi vuodelta yhä vanhempia. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 ensimmäisen kerran avioituneiden naisten keski-ikä oli 30,8 vuotta ja miesten 33,1 vuotta. (Tilastokeskus, http://www.stat.fi/til/ssaaty/2012/ssaaty_2012_2013-04-19_tie_001_fi.html

Suomessa ei ole vielä kovin yleistä käyttää hää- tai juhlasuunnittelijaa. Kotimaisten ja ulkomaisten hääblogien kirjo, pinterest- ja instagramkuvapalvelut sekä diy- eli tee se itse-ohjeiden määrä internetissä toimivat innostuksen ja inspiraation lähteenä monelle morsiamelle. Moni hääpari haluaa suunnitella häänsä itse.

Hääsuunnittelun ensimmäiset askeleet
Olivatpa häät pienet ja intiimit tai suuret ja mahtipontiset, päivästä toivotaan ikimuistoista ja juhlasta sujuvaa. Huolellinen suunnittelu takaa hyvän lopputuloksen. Nimimerkki Onnellisin Reeta vastaa Elämäni päivä-blogin kyselyssä näin: ”Tärkeintä on mahdollisesta yksityiskohtien hiomisesta huolimatta muistaa kokonaisuus: miksi juhlaa vietetään ja millainen sen haluaisi olevan tunnelmaltaan.”

Mistä hääsuunnittelu  kannattaa aloittaa? Alustavan vieraslistan laatiminen ja budjetin muodostaminen toimivat hyvänä pohjana suunnittelulle. Juhlapaikan ja päivämäärän valitsemisen ympärille on helppo lähteä rakentamaan häiden mahdollista teemaa. Ensin huolehditaan suurien linjojen päättämisestä. Nimimerkki Seida  neuvoo hääpareja pitämään mielessä, että naimisiinmeno on yksi elämän suurimmista päätöksistä ja se tulisi pitää mielessä häitä suunnitellessa. (Elämäni päivä-blogin kysely)

Hääparin kannattaa miettiä, mikä on tärkein asia hääpäivänä. Sen pohjalta voi pohtia, miten kyseiseen asiaan panostaa ja voisiko joitakin muita asioita painottaa vähemmän.  Valokuvaajan kohdalla ei kannata kitsastella. Hänen käsissään on, millaista kuvallista materiaalia päivästä jää.

Seuraava askel on mahdollisen teeman miettiminen. Mielenkiintoinen mahdollisuus on valita juhlapaikka teeman mukaan tai antaa juhlapaikan vaikuttaa teemaan. Iso osa hääpäivää on ruoka ja pitopalveluja kannattaakin ruveta käymään läpi hyvissä ajoin, ellei ruoka tule juhlapaikasta. Bändi on viisasta varata hyvissä ajoin. Kaasojen ja bestmanien pyytäminen aikaisessa vaiheessa antaa tarpeellisia apukäsiä. Hääsuunnittelun aikana kannattaa muistaa, että ”häät on oikeasti yhteinen juttu!” (Seida, Elämäni päivä-blogin kysely)

Vinkkejä häiden suunnittelemiseen
Kokemuksesta  neuvoisin morsiamia aloittamaan hääpuvun etsimisen hyvissä ajoin. Unelmiensa hääpuvun voi löytää ensimmäisellä sovituksella, mutta luultavasti itselle sopivan mallin ja tyylin löytämiseen kuluu muutama vierailu hääpukuliikkeissä. Kun hääpuvusta haaveilemisen aloittaa hyvissä ajoin, ei tarvitse paniikissa ostaa ihan kiva-pukua. Liian pienen puvun ostaminen aiheuttaa vain turhaa stressiä ja mahdollisen uuden puvun oston ennen juhlaa. 

 Kun hääsuunnitteluun liittyviä asioita hoitaa pikkuhiljaa, ei ehdi stressaantua liikaa. Sormusten ja sulhasen puvun hankinta, koristeiden askarteleminen sekä ohjelman miettiminen ovat asioita, joita voi tehdä milloin vain. Tärkeää on, että kutsut lähtevät ajallaan postiin ja esteiden tutkinta on tehty hyvissä ajoin. Hyviä ideoita häiden suunnitteluun voi internetin lisäksi löytyä lukuisista hääaiheisista tv-ohjelmista. 

Sukulaisten liiallinen hyödyntäminen häiden järjestelyssä ja hääpäivänä on toivottavasti mennyttä aikaa. Hääparin perheillä on oikeus nauttia päivästä eikä olla huhkimassa keittiössä.  Mikä juhla se sellainen on, jossa joutuu itse huolehtimaan kaikesta? Sukulaisista puheen ollen, pitäkää hääparina päänne sen suhteen, millaiset häät haluatte. Kyse on teidän päivästänne.

Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että kunhan hääpari on onnellinen ja nauttii päivästään, vieraatkin viihtyvät. Onnellisinta Reetaa lainatakseni: ”Hääpäivänä on tärkeintä se vieressäsi oleva henkilö, jota rakastat. Loppujen lopuksi on aivan sama, minkä väriset servietit on käytössä.”

Lähteet:
Nimimerkit Onnellisin Reeta ja Seida
 Kaikki kuvat täältä.

6 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by | mlekoshi Playground |