Modernit hääperinteet

perjantai 20. tammikuuta 2017


Mari kirjoitti blogissaan Wife to be häiden perinteistä otsikolla "Mitkä asiat tekevät häistä perinteiset?". Hän pohti tekstissään, mikä tekee häistä perinteiset. Itselle tuli heti tietynlainen mielikuva perinteisistä häistä, jota aloin kuitenkin tekstin lukemisen jälkeen kyseenalaistaa. Mari nosti esiin, kuinka monet parit noudattavat perinteistä häiden kaavaa, vaikkeivät järjestäisikään perinteisiä häitä. Valtaosa häistä alkaa parin vihkimisellä, jota seuraa ruokailu ja jonkinlainen ohjelma, esim. puheita ja leikkejä. Juhlat.fi -sivuston mukaan perinteiseissä häissä "tanssitaan klassikkovalssien tahdissa, vietetään häitä edeltävä yö erossa tulevasta vaimosta, ryöstetään morsian ja tarjoillaan maittavan runsas pitopöytä".

Itselläni perinteisistä häistä tulee ensimmäisenä mieleen tylsyys. Se ei edes välttämättä pidä paikkaansa, mutta se vain tulee mieleen. Mieleen nousee mielikuvia, kuinka häitä juhlitaan jäykästi vuosikymmeniä olleiden tapojen mukaan miettimättä hääparin persoonaa. Eli tehdään asioita tietyllä tavalla, koska niin on aina tehty ja niin kuuluu tehdä.

Lähdetäänpä miettimään perinneasiaa eri näkökulmasta. Mistä lähes joka ikinen juhla koostuu? Tiivistetysti sanoen juhlan aiheesta, vieraista ja tarjoilusta. Lisäksi juhlaan usein kuuluu koristeita ja ohjelmaa. Siinäpä siis juhlan kärkiviisikko, joita voisi oikeastaan kutsua juhlaperinteiksi. Varmaa on, että jokaisista häistä löytyy syy juhlaan eli juhlan aihe. Vieraita ei välttämättä ole eikä muitakaan juhlan elementtejä. Jos ajatellaan järjestettyjä hääjuhlia, niin väittäisin, että niistä juhlan syyn lisäksi löytyy aina vieraita ja tarjoiltavaa. Jos siis haluaa välttää viettämästä perinteisiä häitä, ei pitäisi kutsua vieraita eikä tarjoilla mitään. :D No ei sentään, ehkä ajatuskulkuni meni turhan pitkälle.Haluan kuitenkin pohtia, mistä modernit perinteiset häät koostuvat. Mielestäni suurin muutos on se, että vieralista painottuu suvun jäsenten sijaan ihmisiin, joiden kanssa ollaan tiiviisti tekemisissä. Juhla halutaan jakaa sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa muutenkin jaetaan asioita. Häissä on tärkeää, että se kuvastaa hääparin persoonaa eikä ole tusinatuotos. Häitä suunnitellaan aiempaa pidempään ja yksityiskohtiin kiinnitetään enemmän huomiota. Laskisin myös karkkibuffetin moderniksi perinteeksi.

Jossakin vaiheessa häihin alettiin valita teema, jonka ympärille häät rakennetaan. Entistä yleisempää on, että hääpari ei ole lapseton vaan hääjuhlassa pyörivät mukana hääparin lapset. Nykyaikaa lienee myös se, että vietetään lapsettomia häitä, joihin lapsivieraat eivät ole tervetulleita. Naimisiin mennään aiempaa vanhempina, ja se ehkä osaltaan selittää myös sen, miksi häihin laitetaan aiempaa enemmän rahaa.

Nämä ovat vain minun mielikuviani ja mielipiteitäni ja olisikin kiva käydä aiheesta keskustelua. Millaisiin uusiin hääperinteisiin olet törmännyt häissä tai suunnitellessasi häitä? Mitä mielestäsi kuuluu moderneihin hääperinteisiin? Ja lopuksi vielä, mitkä asiat sinun mielestäsi tekevät häistä perinteiset? 

Ps. Ihanaa häämessuviikonloppua Jyväskylässä Suomen Häämessuilla ja Helsingissä Love me do -messuilla!

2 kommenttia:

 1. Hei, postauksesi innoittamana minäkin kirjoitin hääperinteistä ja -trendeistä. Meille on selvästikin tulossa perinteiset häät, sillä olen huomannut että uusimmat trendit eivät istu omaan makuuni... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mukava kuulla, että kirjoitukseni inspiroi kirjoittamaan aiheesta! :) Mielestäni kiteytit tekstissäsi todella hyvin sen, mitä monet hääparit miettivät: "Hääperinteiden, häätrendien, omien odotusten ja sukulaisten toiveiden joukossa luoviminen vaatii visiota siitä, millaiset juhlat oikeasti haluaa järjestää."

   En taidakaan olla ihan kartalla häätrendeistä, sillä luulin, että karkkibuffet on vielä muodissa. :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by | mlekoshi Playground |