Jouluruuan ei tarvitse olla perinteinen kinkku-rosolli-lipeäkala-lanttulaatikkosetti, vaan jouluna voi syödä ihan mitä huvittaa. Itse olen hylännyt kinkun, rosollin, joulutortut ja glögin aikoja sitten. Nykyään keskityn jouluna nauttimaan ruuista, joista todella pidän. Ehdoton suosikkini on karjalan piirakat munavoilla, kalkkunaleikkeellä ja sinapilla. En leivo erityisen paljoa, sillä haluan täyttää herkkumahani konvehdeilla ja raikkaalla jälkiruualla.
Tänä vuonna syömme jouluaattona kolmen ruokalajin illallisen. Ruokalajeissa ei ole oikeastaan mitään jouluista. Joulupäivänä syömme aatolta jääneiden tähteiden ohella jouluisampaa ruokaa, kuten lanttu- ja porkkanalaatikkoa. Tavoitteena on, ettei minun tarvitsisi joulupäivänä enää kokata. Tapaninpäivänä mässäilemme pizzalla, jota leivoin tänään pakastimeen. Joulumenussa mainitun savulohen ostan valmiina ja lihan mieheni saa päättää lähempänä joulua. Myös valkosipuluvoin ostan valmiina. Muihin menun ruokiin löytyy reseptit alta.
Vinkkejä joulukattaukseen voit katsoa täältä.
Alkujuoma: Karpalodrinkki
Alkuruoka: Kampasimpukat ja timjami-voikastike
Pääruoka: Savulohi sahramiaiolilla, liha valkosipulivoilla, timjami-kermaperunat sekä hernepyrettä
Jälkiruoka 1: Klementiinihyytelöä
Jälkiruoka 2: Viikuna-pähkinäsuklaajäätelöä
Karpalodrinkki
1,5 dl viinaa
1/3 plo karpaloviiniä
0,5 l Spriteä
0,5 l Schweppes Russiania
Sekoita kaikki nesteet keskenään. Tarjoile kauniista laseista.
Kampasimpukat ja
timjami-voikastike
150 g kampasimpukoita
2 rkl voita
1 rkl timjamia
2 vs kynttä
suolaa, pippuria
Sulata
kampasimpukat pakkauksen ohjeen mukaan. Kuivaa sulatetut kampasimpukat
talouspaperilla. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna voi pannulla, lisää hienonnettu valkosipuli ja timjami. Paista
kampasimpukoita kuumassa rasvassa noin 1 minuutin ajan kummaltakin puolelta.
Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Jaa kampasimpukat annoskulhoihin ja
kaada päälle valkosipulivoi pannulta. Tarjoa tuoreen leivän kanssa
alkuruokana. Ohje täältä.
Timjami-kermaperunat
8 kpl kiinteää perunaa
0,5 dl juustoraastetta
3 rkl tuoretta timjamia silputtuna
2 dl ruokakermaa
1,5 tl suolaa ja pippuria
Kuori perunat ja siivuta perunat. Lämmitä uuni 200
asteeseen. Asettele perunat riveihin uunivuokaan. Silppua timjami. Sekoita kulhossa
kerma, silputtu timjami, suola ja pippuri. Levitä perunoiden
päälle ensin juustoraastetta. Kaada kermaseos
perunoiden päälle. Nosta vuoka uuniin ja suojaa ja
foliolla, jotta perunoiden pinta ei pala. Paista uunissa 200
asteessa n. 50 minuuttia, uunista riippuen. Ohje täältä.
Hernepyree
2 pss (à 200 g) pakasteherneitä
½ tl suolaa
25 g voita
1 pieni sipuli
½ dl kuohukermaa
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja
mustapippuria myllystä
Keitä herneitä 5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Kuori
ja hienonna sipuli. Kuullota se pannulla voissa kypsäksi. Kaada
keitinvesi pois herneistä. Laita ne kulhoon sipulin ja kerman kanssa. Soseuta
sauvasekoittimella. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja
pippurilla. Ohje täältä.
Sahramiaioli
2 munankeltuaista
½ tl Dijon-sinappia
1/4 tl sahramia
½ tl valkosipulia
1/2 tl suolaa
2 dl öljyä
Erottele keltuaiset metallikulhoon. Vatkaa sekaan sinappi, sahrami ja
silputtu valkosipuli. Lisää öljyä ohuena norona ja vatkaa voimakkaasti
majoneesiksi. Lisää suola. Anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa. Jos
sahrami on mausteena liian vahva, niin sen voi jättää poiskin. Ohje täältä.
Klementiinihyytelö
400 ml klementiininmehua (15 klementiiniä)
sokeria
tuoretta inkivääriä
4 liivatelehteä
1 klementiini
½ tl vaniljasiirappia
100 g jogurttia
tummaa suklaata
Lämmitä mehu kattilassa, mutta älä keitä.
Lisää sokeria makeutukseksi. Raasta joukkoon inkivääriä, raasta lisää, joista
puristat vain mehut mehun joukkoon. Ota kattila liedeltä. Sulata kylmässä
vedessä hyydytetty liivatelehti (tarkista määrä) nesteeseen. Laita neljään
lasiin klementiinin palat. Kaada mehu päälle. Jäähdytä ja anna olla jääkaapissa
kolmisen tuntia. Sekoita vaniljasiirappi jogurttiin. Tarjoile hyytelöt
jogurtin ja suklaan kanssa. Ohje täältä.
Viikuna-pähkinäsuklaajäätelö
8 kuivattua viikunaa
1 dl maitoa
1 l Creamy pähkinä-suklaajäätelöä
Liuota viikunoita maidossa, kunnes ne pehmenevät, eli
noin tunnin ajan. Murskaa viikunat maidon kanssa sauvasekoittimella karkeaksi.
Sekoita hieman pehmennyt jäätelö ja viikunamaito tasaiseksi massaksi. Laita
pakastimeen odottamaan tarjoilua. Ohje mukailtuna täältä.
Mitä teillä syödään jouluna? :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti