Juhla-alan ammattilaiset

torstai 3. marraskuuta 2016

On tullut juhla-alan ammattilaiset –juttusarjan viimeisen osan vuoro. Juttusarjaa varten haastattelin kahtatoista toimijaa, jotka työskentelevät juhla-alalla. Haastattelin pitopalveluyrittäjää, koruseppää, kampaaja-maskeeraajaa, kappalaista, karkkikaupan omistajaa, juhlapukumyyjää, hortonomia, sokerileipuria, valokuvaajaa, juhlasuunnittelijoita, graafista suunnittelijaa sekä bilebändin solistia.Toivon juttujen valaisseen juhla-alalla toimivien yritysten ja työntekijöiden työtä sekä antaneen vinkkejä juhlien suunnitteluun. Viimeisessä osassa haastattelen lyhyesti pitopalveluyrittäjää Kati Timosta sekä kokoan yhteen pääpontit sarjan aiemmista jutuista. 



PITOPALVELU


Haastattelin sarjan viimeiseen osaan noin 20 vuotta pitopalveluyrittäjänä toiminutta Kati Timosta Pitopalvelu Timosesta. 40 vuotta toiminnassa ollut yritys toimii Oulussa ja se tarjoaa tarjottavia juhliin niin yksityisille kuin yrityksille. Lisäksi yritys pyörittää lounasravintolaa, joka on auki arkisin ja toimittaa lounasta myös työpaikoille. 

”Kauttamme tilaat pitopalvelun häihin, muistotilaisuuksiin, valmistujaisiin tai vaikkapa yritysjuhliin. Toimitamme juhlat haluamaanne paikkaan, jossa henkilökuntamme sekä kattaa että koristelee juhlapöydät kauniiksi. Näin te voitte nauttia itse juhlasta. Toteutamme tilaisuuden menun toivomustenne mukaisesti ja otamme huomioon myös erikoisruokavaliot. Meiltä saat juhliin myös kaluste- ja astiavuokrauksen.”

Kati kertoo työskentelevänsä kolmena päivänä viikosta keittiöllä ja kahtena päivänä kotona paperitöissä: ”Kolmena päivänä viikosta olen keittiöllä noin kahdeksasta kahteen valmistaen lounasta ja huolehtien tarjoilusta, jonka jälkeen käyn tukussa hankkimassa tarvikkeita seuraaville päiville. Illalla teen paperihommia koneella. Kaksi päivää työskentelen kotona paritöiden parissa.” Kati neuvoo ottamaan yhteyttä pitopalveluun vähintään vuosi ennen juhlaa: ”Kesänpäivät menevät jo vuotta aikaisemmin, mutta yksittäiset kakkutilaukset tehdään viimeistään 2-3 päivää ennen juhlaa.” Kati kertoo, ettei pitopalvelun puolella ole näkyvissä suuremmin trendejä: ”Vanhat klassikot, kuten voileipäkakut ja tuulihatut ovat olleet aiempaa kysytympiä.” 

Kati lähettää lopuksi Elämäni päivä –blogin lukijoille terveisiä: ”Mielestäni juhlan tärkeimmät tekijät vieraiden viihtyvyyden kannalta ovat ruoka, juoma, musiikki ja ohjelma. Hyvin valittuna niistä koostuu juhlat, joista jokaiselle jää hyvät muistot.” 



KORUT


Juttusarjan ensimmäisessä osassa haastattelin Kaisa Juholaa kultasepänverstas CaiSannista. Hän työskentelee koruseppänä ja kaivertaja-artesaanina. Kaisa kertoi yrityksen päätuotteita olevan vihki- ja kihlasormukset, joiden lisäksi Kaisa ja Sanni valmistavat muitakin koruja, kuten kaula- ja rannekoruja sekä korvakoruja. Kaisa tekee kaiverruksia koruihin ja esineisiin, kuten kummilusikoihin ja kynttilänjalkoihin. Lisäksi yritys valmistaa hää- ja juhlasomisteita, kuten kakkukoristeita ja pöytänumeroita. Kaisa kannusti panostamaan kihla- ja vihkisormuksissa laatuun, jotta ne säilyisivät kunnossa vuodesta toiseen. Hän neuvoi kihla- ja vihkisormustaan hankkivaa hääparia kartoittamaan ensin omia mieltymyksiään netissä, lehtiä selailemalla tai liikkeissä sovittelemalla. 

”Oma budjetti sormuksen suhteen kannattaa olla mietittynä valmiiksi. Liikkeellä kannattaa olla ajoissa, sillä teetetyissä sormuksissa kannattaa varata kuukausi-pari myös sormuksen valmistumiselle.”



Kuva: CaiSanni


KAMPAUS JA MEIKKI


Seuraavassa osassa haastattelin luottokampaajaani Eevi Ovaskaista Salon Bohemiasta. Bohemian palveluihin kuuluvat leikkaukset, värjäykset, rakennekäsittelyt, hiustenpidennykset, juhlakampaukset, meikkaukset ja maskeeraukset. Eevi neuvoi hääpareja ja muita juhlijoita miettimään, millaisessa meikissä ja kampauksessa tuntee olonsa mahdollisimman mukavaksi. Hän kannusti käymään koekampauksessa ja –meikissä ennen juhlaa, jolloin tyyliin voidaan tehdä mahdolliset muutokset. 

Eevi kertoi erilaisten hiuskoristeiden ja lettien olleen jo vuosia suuressa suosiossa. Hän sanoi, että tiukkoja ja jäykännäköisiä nutturoita on viime vuosina kammoksuttu, ja kampauksissa onkin suosittu rennompaa linjaa. Kokonaan kiinnisidottujen kampausten suosio alkaa hänen mukaansa näkyä taas. 


”Hääpäivänä useimmiten jännittää melkoisesti. Ammattilaisen käsissä voi olla luottavaisin mielin, eikätarvitse stressata onnistuuko oma tekemä kampaus ja meikki.”




VIHKIMINEN


Sarjan kolmannen osan haastateltavana oli kappalainen Jukka Erkkilä Vaara-Karjalan seurakunnasta. Jukka kertoi, että pienessä pitäjäseurakunnassa työskennellessä työnkirjo on laaja ja työpäivät aina erilaisia. Jukka kertoi perinteisesti viettävänsä alkuviikon vapaalla, jonka jälkeen keskellä viikkoa työaika kuluu palavereihin, laitos- ja kotikäynteihin sekä seurakunnaan säännölliseen toimintaan. Viikonloppuisin kalenteri täyttyy hautaan siunaamisista, kasteista ja jumalanpalveluksista. 

Jukka neuvoi ottamaan kirkon varaamis- ja vihkipappiasioissa yhteyttä omaan seurakuntaan ja olemaan hyvissä ajoin liikkeellä. Jukka kertoi, että ennen vihkimistä pappi käy vihkiparin kanssa toimituskeskustelun, jossa keskustellaan kristillisen avioliiton merkityksestä. Hän neuvoi hääpareja käymään yhdessä syvällisiä keskusteluja sekä miettimään muitakin kuin vihkitilaisuuden ulkoisia puitteita. 


”Monesti kysyn hääparilta mitä sana "tahdon" juuri heille merkitsee.”



KARKKIBUFFET


Sarjan neljäs osa oli makeaa täynnä, kun haastattelin Sweetheart–karkkikaupan omistajaa Marianne Isotalusta. Sweetheart myy makeisia eri puolilta Eurooppaa, joista osa tulee pienvalmistajilta. Lisäksi yritys suunnittelee karkkibuffeteja ja vuokraa astiasettiä. Marianne kertoi työpäiviinsä kuuluvan muun muassa asiakaspalvelua, markkinointia, tuotteiden esillepanoa ja suunnittelua. Marianne epäili makeisten kuuluneen juhlaan jo ennen ajanlaskumme alkua. Hän huomautti kauniiden makeisten sopivan juhlaan ja tuovan ihania makuelämyksiä. 

Marianne kertoi, että karkkibuffetia suunnitellessa kannattaa huomioida makeisten määrän lisäksi muun muassa buffetin koristelu ja millaisia astioita buffetissa käytetään. Hän neuvoi miettimään, mihin astiaan mikäkin makeinen tulee, riittävätkö makeiset täyttämään astian ja mihin vieras laittaa ottamansa karkit. Marianne nosti esiin buffetin esteettisyyden ja makuvalikoiman. 


”Tutkikaa uusia makuja ja panostakaa laatuun juhlia järjestettäessä.”



Kuva: Marianne Isotalus 

HÄÄPUKU


Sarjan viidennessä osassa sukellettiin hääpukujen maailmaan, kun hääpukumyyjä Henni Tuunainen Zazabellasta kertoi pukumyyjän työpäivästä ja hääpukujen trendeistä. Henni kertoi yrityksen tarjoavan hää- ja juhlapukujen lisäksi sovitus- ompelu- ja stailauspalveluita. Oman työpäivänsä hän kertoi sisältävän pukujen sovitusta, mieleisten mallien kartoittamista, tilauksen tekoa asiakkaiden kanssa, pukujen höyryttämistä sekä puhelimeen ja sähköposteihin vastaamista. 

Henni huomautti, että pukuostoksille kannattaa lähteä hyvissä ajoin, sillä merkkipuvuilla tilausaika voi olla kuusikin kuukautta, jonka lisäksi aikaa menee ompelijan tekemiin muutoksiin. Hän kannusti tulemaan pukuostoksille avoimin mielin ja sovittamaan myös pukuja, joita ei välttämättä itse tulisi ajatelleeksi, sillä ammattitaitoinen myyjä tuntee pukuvalikoiman ja osaa sanoa, mikä malli sopii millekin vartalotyypille. 

”Tärkeää on, että hääpuku on oman tyylinen, korostaa

parhaita puolia ja on mukava päällä.”



JUHLAKUKAT


Seuraavassa osassa haastattelin luottokukkakauppiastani Seppo Leppästä Kellokukasta. Kaupan palveluihin kuuluvat leikkokukat, sidontatyöt, ruukkukukat sekä kesäkukkien ja vihannesten taimet. Pian 40 vuotta alalla työskennellyt Seppo kertoi työn elävän päivittäin asiakkaiden tarpeiden mukaan. Juhlien ajankohdan takia työt painottuvat loppuviikolle. Seppo neuvoi juhlakukkia suunnitellessa miettimään, minkä tyyppisiä asetelemia tai kimppuja haluaa juhlaansa, mitkä ovat tilaisuuteen sopivat värit ja kuinka kauan kukkien tulisi kestää.


"Suunnitelkaa juhlistanne myös kukkien osalta itsenne näköiset 
ammattilaisten neuvoja kuunnellen."




HÄÄKAKKU


Sarjan seitsemännessä osassa haastattelin Odetta Lee-Simmonsia Pink Vanilla American Bakerystä. Pink Vanilla American Bakery on amerikkalainen leipomo-konditoria-kahvila, joka tarjoaa sekä suolaisia että makeita tuotteita paikan päällä nautittaviksi, mukaan otettavaksi ja tilaustyönä. Lisäksi yritys valmistaa fantasia- ja hääkakkuja. Odetta neuvoi täytekakun tilaajaa miettimään juhlan henkilömäärän, makumaailman, teeman ja värit. 


”Jos kyseessä on iso kakku, kannattaa se tilata ainakin 2-3 viikkoa aiemmin, mutta mielellään jopa pari kuukautta aiemmin, varsinkin jos on kyse hääkakusta. Normikakut, eli sellaiset mihin ei tarvitse muovailla kukkia tai monimutkaisia koristeita, voimme toteuttaa yleensä viikonkin varoajalla.”



VALOKUVAUS


Sarjan kahdeksannessa osassa tutustuimme hääkuvaaja Annina Siewertiin yrityksestä Ikuistus. Annina kertoi, että hän pyrkii ottamaan ajattomia ja lämpimiä kuvia, jossa päivän fiilikset ovat kauniisti taltioituina. Annina nostikin esiin, kuinka kuvien kautta tärkeän juhlapäivän voi elää uudelleen ja uudelleen. Hän huomautti, että erinomaiset valokuvat eivät koskaan ole pelkästään kuvaajan ansiota, vaan ne syntyvät, kun kuvaajan ja kuvattavien välillä on rento ja luottavainen fiilis. 


”Upeinta työssäni on se, kun onnistun taltioimaan sellaisen hetken, ikuistamaan sellaisen kuvallisen muiston, jolla on tunnearvoa ja merkitystä kuvan saajalle. Silloin minusta tuntuu, että olen tehnyt jotain hyvin tärkeää ja merkityksellistä.”



Kuva: Annina Siewert 


JUHLASUUNNITTELU


Sarjan seuraavassa osassa tutustuttiin juhlasuunnitteluyritys Blush Oy:n Annemari Nymaniin ja Heidi Sariniin. Blush Oy on nuorekas ja nykyaikainen täyden palvelun hää- ja juhlasuunnittelutoimisto, jonka takana häärii kaksi hyvän visuaalisen silmän omaavaa intohimoista organisaattoria ja innovatiivista ajattelijaa. Annemari ja Heidi suunnittelevat, organisoivat ja toteuttavat häitä, muita juhlia ja tapahtumia. 


”Hää- ja juhlasuunnittelija toteuttaa tai auttaa hääparia
toteuttamaan heidän toiveidensa mukaiset häät.”




JUHLIEN PAPERITUOTTEET


Seuraavaksi haastattelin graafista suunnittelijaa Annika Välimäkeä liittyen juhlien paperituotteisiin. Annika kertoi juhlien paperituotteiden lisäksi tekevänsä muu muassa visuaalisia ilmeitä ja logosuunnittelua yrityksille. Hän neuvoi ottamaan yhteyttä graafiseen suunnittelijaan puolisen vuotta ennen juhlapäivää. Ennen yhteydenottoa hän opasti miettimään, millaista tyyliä haluaa paperituotteisiin. Suunnittelijalle voi näyttää esimerkkkikuvia. 


”Pinnalla on minimalistiset ja harkitut ilmeet, mutta toisaalta myös rikas värimaailma kuvituksineen. Esimerkiksi kukat, lehdet, oksat ja yrtit kuvituksena ovat todella chic nyt. Myös häälogot ja –monogrammit ovat trendikkäitä, samoin kuin käsinkirjoitetut tekstit eli kalligrafia. Kullanväriset painatukset jatkavat suosiotaan.”




MUSIIKKI 


Juttusarjan toiseksi viimeistä osaa varten haastattelin Heli Kaltiokumpua bilebändistä KOPLA X. Kymmenen vuotta keikkailleen bändin solisti kertoi, mitä kaikkea hääkeikan valmisteluun kuuluu, mitä bilebändiä hankkiessa kannattaa miettiä ja mitkä ovat tämän hetken suosituimmat häätanssikappaleet. Heli neuvoi kertomaan bilebändille, minkälainen tunnelma juhlaan halutaan, mikä musiikkityyli tukisi sitä ja millaista musiikkia juhlakalut ja vieraat tykkäävät kuunnella. 


”Yleensä häissä kaivataan vanhan ajan häätunnelmaa ensin valssien ja muun perinteisen tanssimusiikin muodossa ja loppuiltaan toivotaan räjähtävää bilemeininkiä.”


Kuva: Miikka Pyy 


Kaikki sarjan osat löydät blogin otsakkeen alta osiosta ”Juhla-alan ammattilaiset”. Jos sinulle nousi mieleen jokin kysymys jollekin haastateltavista, osoitan sen mielelläni eteenpäin. Juttusarjaa oli hurjan mielenkiintoinen tehdä, ja lopuksi haluankin vielä osoittaa ison kiitoksen kaikille juttusarjaan osallistuneille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by | mlekoshi Playground |