Viisi vinkkiä: Säästä hääkukissa

keskiviikko 3. elokuuta 2016

Rakastan kukkia ja niitä löytyy aina juhlistani. Vaikkakin kukkien ekologisuus on vähän niin ja näin, mielestäni kukat kuuluvat erottamattomasti juhliin. Suomessa kukat vain ovat melko kalliita, ja tiedän monien hääparien pohtivan hääkukkiin laitettavaa summaa. Pienelläkin kukkamäärällä kuitenkin saa näyttävyyttä juhlatilaan ja seuraavassa esittelenkin neljä vinkkiä, joilla kukkabudjetista voi nipistää.


1. Kasvata itse hääkukat

Hääkukat voi kasvattaa itse ja osa hääpareista jo tekeekin niin. Hääkukkien kasvattaminen itse on myös ekologinen teko. Toki itse kasvattaminen rajaa kukkavalikoimaa ja varsinkin ajankohtaa, jolloin kukat ovat käytettävissä, mutta esimerkiksi pionit, kehäkukat, ruiskaunokki, laventeli, kesäharso ja unikko viihtyvät suomalaisessa maaperässä. Kehotan kuitenkin miettimään vaihtoehtosuunnitelman itse kasvattamien kukkien tilalle, sillä esimerkiksi myrskyt voivat pilata kukkasadon. Häät voi koristaa myös luonnonkukilla, joita voi poimia esimerkiksi juhlatilan lähimetsästä.


2. Tee itse kukka-asetelmat

Jos sinulta löytyy aikaa, kärsivällisyyttä ja hieman näppäryyttä, kannattaa tehdä juhlien kukat itse. Netistä löytyy todella paljon hyviä ohjeita, joiden avulla mieluisan asetelman tekemistä voi harjoitella. Kannattaa myös rohkeasti kysyä kukkakaupoista vinkkejä asetelmien tekemiseen ja mitkä kukat sopivat yhteen.3. Huijaa suurella maljakkomäärällä ja pienellä kukkamäärällä

Kukkien määrää voi huijata suuremmaksi asettamalla kattaukseen paljon maljakoita, joissa on yksittäisiä kukkia ja oksia. Maljakkoina voi käyttää pulloja ja lasipurkkeja. Isäni kuusikymppisillä koristin kattausta laittamalla pulloihin oksia ja valkoisia kukkia. Simppeliä, suht edullista ja helppoa toteuttaa! Katso toteutus täältä.


4.  Osta neilikoita 

Neilikoiden hyviä puolia ovat, että niitä on saatavilla ympäri vuoden, niiden värikirjo on huikea ja ne ovat edullisia. Kaiken lisäksi neilikat ovat todella kestäviä. Neilikat ovat kauniita itsekseen ja ne myös sopivat hyvin kukka-asetelmiin muiden kukkien joukkoon. Neilikka on myös erinomainen kukkavaihtoehto sulhasneulaan.


5. Hyödynnä ruokakauppojen kukkatarjonta 

Kävin eilen K-Supermarketissa ja siellä oli myynnissä kaksikymmentä ruusua maljakon kanssa hintaan viisi euroa. Viime viikolla ostin kukkakimpun samasta kaupasta eurolla, ja kimppu kesti viikon. Eli kannattaa pitää ruokakauppojen kukkatarjontaa vaihtoehtona. Heikkoutena tässä tietysti on se, että valikoimat ovat melko suppeat eikä kukkien väristä ole varmuutta. Väittäisin kuitenkin, että esimerkiksi tummanpunaisia, vaaleanpunaisia ja valkoisia Reilun kaupan ruusuja on aina saatavilla.Loppuun vielä pari vinkkiä, miten kukkia kannattaa käsitellä, jotta ne säilyisivät mahdollisimman pitkään. Kun ostat kukkia, nypi niistä heti kaikki lehdet pois ja leikkaa uusi, vino imupinta. Voi kuulostaa karulta nyppiä kaikki lehdet pois, mutta jos haluat kukan kestävän pitkään, se on ainoa vaihtoehto. Lehdet nimittäin imevät itseensä paljon vettä ja vievät kukalta pois elinvoimaa. Jos päätät jättää kuitenkin kukkiin lehdet, katso etteivät ne osu veteen, sillä ne voivat bakteereillaan saastuttaa kukkien veden. Kukka-asetelmiin kannattaakin ostaa lehdet erikseen. Omat suosikkini lehdistä ovat ruskus ja eucalyptus

Kukkiin ei myöskään saisi roiskua vettä. Esimerkiksi valkoisessa ruusussa olevat ruskeat pilkut kielivät siitä, että kukalle on tippunut vettä. Säilytä kukkia mielellään viileässä. Tosin jos haluat nupuillaan olevat ruusut tai pionit aukeamaan, pidä niitä lämpimässä vedessä. Hääkukkiin ei välttämättä kannata lisätä virkistettä, mutta kotona oleviin leikkokukkien veteen kannattaa lisätä virkistettä tai jos et käytä virkistettä vaihtaa vesi päivittäin. Virkisteen voi myös korvata sokeripalalla. Kukkien terälehtien alapuolelle voi suihkauttaa hieman hiuslakkaa, joka auttaa kukkaa kestämään kauniina.


Ihan lopuksi vielä pari täsmävinkkiä: ruusuihin kannattaa puhaltaa, jotta ne aukeavat kauniisti. Neilikat kannattaa varovasti painella auki. 

Tuleeko häihisi kukkia? Mitä kukkia? Teetkö kukka-asetelmat itse? :)

Ps. Tein sivun "printattavia", johon kokoan ajan saatossa syntyneitä ja tulevaisuudessa syntyviä juhla-aiheisia printtejä. *klik*

2 kommenttia:

  1. Kannatan tällaisia ratkaisuja itse aina säästövinkkinä, mutta uutena niksinä tuli tuo lehtien poistaminen. Tämä postaus menee ehdottomasti fb-jakoon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, kiitos! :) Kiva, että sait jutusta uuden vinkin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by | mlekoshi Playground |