Mitä tulee tietää hääsormuksia hankkiessa

keskiviikko 5. helmikuuta 2014


Toimitusaika 
Ensi kesän hääparien kannattaa aloittaa sormuksensa suunnittelu nyt helmi-maaliskuussa, jotta on hyvin aikaa tutustua kultaseppään ja keskustella toiveista. Usein ongelmana on valinnan vaikeus ja vain ajan kanssa voi saada varmuuden oikeasta sormuksesta. Koko prosessiin kannattaa varata aikaa puolestatoista kahteen kuukautta. Laadukkailla kultasepänliikkeillä on kesä täynnä tilauksia, joten asiaa ei kannata jättää viime tippaan. Heinäkuussa kultasepät ovat usein lomalla. Toimitusajassa tulee huomioida myös esimerkiksi jalokivien tilaaminen. Uniikkisormuksen valmistamiseen kuluu 2-4 työpäivää sisältäen suunnittelun.
kuva

Tärkeitä asioita sormuksen valinnassa
Tärkeintä on, että sormus on osa persoonaa ja pukeutumista. Sormuksen tulee olla sopusoinnussa sen kanssa, miltä haluaa näyttää. Perusasioita, joita sormukseen valitaan, ovat 1) materiaali, 2) jalokivi käytön ja kovuuden mukaan sekä 3) montako sormusta lopulliseen kokonaisuuteen kuuluu, yksi, kaksi vai kolme. Kokonaisuuteen voi kuulua kihla- ja vihkisormus, jonka lisäksi on esimerkiksi huomenlahja-, lapsen syntymä- tai hääpäiväsormus. Sormuksiin on saatavilla ovaali sisusta, joka on mukavampi sormessa ja mukavampi ottaa pois ja laittaa paikalleen. Se sopii erityisesti ihmisille, jotka joutuvat ottamaan sormusta usein pois sormesta eikä kuluta niveltä yhtä paljon kuin tavallinen pyöreä sisusta

Materiaaleja, jotka eivät tykkää toisistaan
Eri kovuuksisia materiaaleja ei tulisi laittaa vierekkäin, sillä kovempi, esimerkiksi 14 karaatin kulta kuluttaa pehmeämpää 18 karaatin kultaa. Kihla – ja vihkisormuksen tulisi siis omata sama karaattilukema. Eri materiaalin yhdistämisessä on myös rajoituksia, esimerkiksi kultaa ja terästä ei kannata käyttää yhdessä. Suurin syy sormusten pilalle menemiselle on, ettei kihlaa ja vihkisormusta suunnitella tai hankita yhtä aikaa. Yleinen ongelma on, että yksikivisen sormuksen viereen laitetaan suora sormus. Jos yksikivistä ei ole suunniteltu suoran sormuksen pariksi sen kastikka eli kiven kiinnike kuluu herkästi suoraa sormusta vasten.

kuva
Sormuksen huolto
Kotona sormuksen ja mahdolliset kivet voi puhdistaa rasvasta lämpimällä fairyvedellä ja hammasharjalla. On tärkeää, että kultasepältä saa sormukselleen ikuisen takuun, johon kuuluu huolto 1-2 vuoden välein. Huollossa tarkastetaan esimerkiksi kivien kiinnitys, koska ne elävät ja muuttavat hieman paikkaansa käytössä.

Tämän hetken sormustrendi
Tällä hetkellä eniten myydään valkoisesta metallista eli valkokullasta tai palladiumista tehtyjä sormuksia. Muodissa on sormusten iso koko ja näyttävyys. Samaan aikaan kun ihmisten hankkimien asuntojen, autojen ja sohvien koko kasvaa, myös sormusten koko kasvaa. Korut myös saavat olla esillä. Sormukset ovat näkyvin asia, mikä häistä jää jäljelle ja parit haluavat satsata kestäviin sormuksiin. Jos sormus ei ole nimenomaan se, minkä haluaisi niin onkohan ukkokin vain second best? Ihmiset haluavat panostaa yhteen ja oikeaan sormukseen, jota tuottaa iloa joka päivä.
kuva
 Kaikki kuvien sormukset Kultaseppämestari Tarkkasen mallistosta.

Tuleeko mieleen muuta kysyttävää sormuksiin liittyen? :)

3 kommenttia:

  1. Listasit niin monta juttua jota en olisi osannut ajatellakaan! :O Onko olemassa jotakin tiettyä karaattimäärää minkä alle ei kannata mennä, että sormus kestää käyttöä? Voiko sormuksensa vakuuttaa, jos se vaikka katoaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, jos listauksesta on hyötyä. :) Eli mitä suurempi karaatilukema, sitä pehmeämpää materiaali on. Puhdas kulta on 24 karaattia. Ilman muuta sormuksen voi vakuuttaa.

      Poista
    2. Hei, tarkennuksena vielä: Suomessa uniikkikorujen tekijät käyttää pääsääntöisesti 18 karaatin kultaa ja kun etsitään edullisempaa vaihtoehtoa niin se on yleensä 14 karaattia. Timanttien kohdalla taas esimerkiksi 2 karaattia tarkoittaa todella arvokasta kiveä. Selkeyttikö? :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by | mlekoshi Playground |