Yksi lapsuuteni parhaita joulumuistoja on joululahjavalvojaiset. Muistan, kuinka vanhempani jouluaattoa edeltävänä iltayönä hiipivät kylmään saunaamme, ja viettivät tuntitolkulla paketoiden lahjoja. Lapsilta oli pääsy ankarasti kielletty, mutta silti muutaman kerran pääsin kurkkaamaan, mitä joululahjapajassa tapahtuu. Tunnelma oli rauhallinen, innostunut ja jännittynyt. Muistan myös, kuinka lapsuudessa Ylellä tuli jonkinlainen joululahjavalvojaiset -show. Sitä katsottiin aaton aattona sivusilmällä viimeisten joulupuuhien lomassa.
Itse aloin viettämään joululahjavalvojaisia lukiossa. Katsoin kalenterista hyvissä ajoin illan, jonka varasin joululahjapuuhia varten. Siihen mennessä hankin ja tein lahjat valmiiksi. Valvojaisiltana laitoin joulumusiikkia soimaan, kynttilöitä palamaan ja varasin itselleni glögiä ja suklaata. Puuhastelussa kului monta tuntia ja joulumieli kasvoi paketoitujen lahjojen myötä. Siitä lähtien olen joka joulun alla viettänyt joululahjavalvojaisia.
Mielestäni joululahjaan tavallaan pakkautuu enemmän tunnetta, kun sen pakkaa ajatuksella ja ajan kanssa. Ei ole mielestäni ollenkaan hupsua sanoa, että pakkaus on melkein puoli lahjaa. Päätän joka vuosi lahjapakkausten tyylin. Tänä vuonna käärin paketit valkoiseen lahjapaperiin, jonka koristelen pinkeillä ja turkooseilla naruilla ja karkkikepeillä. En ehkä ole maailman parhain paketoija, mutta silti nautin puuhasta suunnattomasti. Ymmärrän kyllä heitäkin, jotka antavat kauppojen kassojen paketoida lahjat. Kuitenkin minusta kaikkein mauttominta on sellaiset lahjapaperit, joissa lukee kaupan nimi. Kuka haluaa saada lahjapaketin, joka kirkuu kaupan nimeä?
Jos tykkäät paketoimisesta yhtä paljon kuin minäkin, niin kannattaa katsastaa kokoamani inspiraatiokuvat. Paketoimiseen ei tarvitse käyttää paljoa rahaa, vaan niihin voi hyödyntää kotoa ja luonnosta löytyviä materiaaleja. Lahjan voi paketoida sanomalehteen ja pyöräyttää sen ympärille villalankaa ja laittaa koristeeksi vielä vanhan joulukoristeen. Myös halvalla saatava ruskea voimapaperi on mitä mainioin, nostalginen käärepaperi! Jos lahjojen paketoimisen onnistuminen mietityttää, oheisesta Yhteishyvän videosta voit katsoa vinkit kirjan, pehmolelun ja ison lahjan paketoimiseen.
Kaikki kuvat Pinterestistä.
Kun lahja on paketoitu näyttävästi, lahjansaaja pysähtyy sen äärelle. Pienehkölläkin vaivalla paketista saa näyttävän. Lahjapaketin koristamiseen voi käyttää esimerkiksi luonnon materiaaleja, kuten oksia ja käpyjä. Miten upealta näyttää esimerkiksi valkoiseen paperiin kääritty lahja, jota koristaa kuusen oksa!
Paketin päälle voi laittaa esimerkiksi joulukoristeen, karkkia, piparin tai mausteita. Lahjapaperin voi koristella tarroilla tai värikkäillä teipeillä tai siihen voi maalata itse kuvioita. Perinteisen lahjanarun sijaan paketin voi koristella esimerkiksi satiininauhalla.
Paketin päällä voi olla vihje sen sisällöstä. Esimerkiksi keijukaispuvun sisältävän paketin päälle voi laittaa taikasauvan. Kauneustuotteita sisältävän lahjapaketin päälle voi laittaa vaikkapa kynsilakkapullon. Vihje voi olla myös paketin päälle laitettavassa kuvassa tai kortissa.
Sisälläni läikähtää ilo, kun lopulta näen kaikki paketit valmiina. Lajittelen paketit kasseihin sen mukaan, mihin ne ovat menossa ja vien mieheni lahjat joulukuusen alle. Lapsuuden kodissamme joululahjoja säilytettiin isäni toimistolla, josta ne aattoiltana haettiin. Mieheni kanssa olemme ottaneet perinteeksi laittaa lahjat joulukuusen alle. Siellä ne tuovat pientä jännitystä joulun aluspäiviin; mitähän paketeista paljastuu?
Vietätkö joululahjavalvojaisia? Pidätkö lahjojen paketoimisesta?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti