Pages

perjantai 20. tammikuuta 2017

Modernit hääperinteet


Mari kirjoitti blogissaan Wife to be häiden perinteistä otsikolla "Mitkä asiat tekevät häistä perinteiset?". Hän pohti tekstissään, mikä tekee häistä perinteiset. Itselle tuli heti tietynlainen mielikuva perinteisistä häistä, jota aloin kuitenkin tekstin lukemisen jälkeen kyseenalaistaa. Mari nosti esiin, kuinka monet parit noudattavat perinteistä häiden kaavaa, vaikkeivät järjestäisikään perinteisiä häitä. Valtaosa häistä alkaa parin vihkimisellä, jota seuraa ruokailu ja jonkinlainen ohjelma, esim. puheita ja leikkejä. Juhlat.fi -sivuston mukaan perinteiseissä häissä "tanssitaan klassikkovalssien tahdissa, vietetään häitä edeltävä yö erossa tulevasta vaimosta, ryöstetään morsian ja tarjoillaan maittavan runsas pitopöytä".

Itselläni perinteisistä häistä tulee ensimmäisenä mieleen tylsyys. Se ei edes välttämättä pidä paikkaansa, mutta se vain tulee mieleen. Mieleen nousee mielikuvia, kuinka häitä juhlitaan jäykästi vuosikymmeniä olleiden tapojen mukaan miettimättä hääparin persoonaa. Eli tehdään asioita tietyllä tavalla, koska niin on aina tehty ja niin kuuluu tehdä.

Lähdetäänpä miettimään perinneasiaa eri näkökulmasta. Mistä lähes joka ikinen juhla koostuu? Tiivistetysti sanoen juhlan aiheesta, vieraista ja tarjoilusta. Lisäksi juhlaan usein kuuluu koristeita ja ohjelmaa. Siinäpä siis juhlan kärkiviisikko, joita voisi oikeastaan kutsua juhlaperinteiksi. Varmaa on, että jokaisista häistä löytyy syy juhlaan eli juhlan aihe. Vieraita ei välttämättä ole eikä muitakaan juhlan elementtejä. Jos ajatellaan järjestettyjä hääjuhlia, niin väittäisin, että niistä juhlan syyn lisäksi löytyy aina vieraita ja tarjoiltavaa. Jos siis haluaa välttää viettämästä perinteisiä häitä, ei pitäisi kutsua vieraita eikä tarjoilla mitään. :D No ei sentään, ehkä ajatuskulkuni meni turhan pitkälle.



Haluan kuitenkin pohtia, mistä modernit perinteiset häät koostuvat. Mielestäni suurin muutos on se, että vieralista painottuu suvun jäsenten sijaan ihmisiin, joiden kanssa ollaan tiiviisti tekemisissä. Juhla halutaan jakaa sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa muutenkin jaetaan asioita. Häissä on tärkeää, että se kuvastaa hääparin persoonaa eikä ole tusinatuotos. Häitä suunnitellaan aiempaa pidempään ja yksityiskohtiin kiinnitetään enemmän huomiota. Laskisin myös karkkibuffetin moderniksi perinteeksi.

Jossakin vaiheessa häihin alettiin valita teema, jonka ympärille häät rakennetaan. Entistä yleisempää on, että hääpari ei ole lapseton vaan hääjuhlassa pyörivät mukana hääparin lapset. Nykyaikaa lienee myös se, että vietetään lapsettomia häitä, joihin lapsivieraat eivät ole tervetulleita. Naimisiin mennään aiempaa vanhempina, ja se ehkä osaltaan selittää myös sen, miksi häihin laitetaan aiempaa enemmän rahaa.

Nämä ovat vain minun mielikuviani ja mielipiteitäni ja olisikin kiva käydä aiheesta keskustelua. Millaisiin uusiin hääperinteisiin olet törmännyt häissä tai suunnitellessasi häitä? Mitä mielestäsi kuuluu moderneihin hääperinteisiin? Ja lopuksi vielä, mitkä asiat sinun mielestäsi tekevät häistä perinteiset? 

Ps. Ihanaa häämessuviikonloppua Jyväskylässä Suomen Häämessuilla ja Helsingissä Love me do -messuilla!

perjantai 13. tammikuuta 2017

Käytä hääpukuasi -päivä 15.1.

Kuinka moni on suuntaamassa viikonloppuna Mennään naimisiin! -häämessuille? Tammikuu starttaa mukavasti häämessujen ryppään, joista seuraavia vietetään jo ensi viikon viikonloppuna, kun on Love me do January Fair -messujen vuoro. Itse en ole suuntailemassa häämessuille, sillä en kaipaile inspiraatiota häiden järjestämiseen. Toki häämessuilta saa vinkkejä kaikenlaisiin juhliin, mutta silti toivoisin juhlille omaa, erillistä messuaan. Kiertäisin aivan innoissani juhlamessuja, joissa olisi alan näytteilleasettajia. 


Myös jo häänsä viettäneille on luvassa jotakin kivaa tänä viikonloppuna, sunnuntaina on nimittäin Käytä hääpukuasi -päivä. Nimensä mukaisesti kyseessä on päivä, jolloin voi käyttää hääpukuaan. Vuonna 2013 ensimmäisen kerran vietetty teemapäivä järjestetään vuosittain 15. tammikuuta. Jos haluaa osallistua päivään, muttei puketua hääpukuun, voi esimerkiksi käyttää häissään käyttämiä asusteita. Itse aion laittaa sunnuntaina korviini hääkorvakorut, joita en ole käyttänyt kertaakaan häidemme jälkeen. Lue Käytä hääpukuasi -päivästä lisää täältä.


Kuvat: Mika Martikainen 

Ps. Olethan käynyt jo äänestämässä omaa hääblogilemppariasi? Vuoden hääblogia 2017 voi äänestää su 15.1. asti! Äänestää voi täällä

sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Uusi tapa lähettää hää- ja juhlakutsut

Miltä kuulostaisi kutsujen lähettäminen ilman, että kutsuja tarvitsisi itse laittaa kuoriin, liimata niihin postimerkit ja käydä viemässä postiin? Minun korviini ainakin aika helpolta. Törmäsin tänään nettiä selatessani Lähetäkortti.com -nimiseen palveluun,  jonka kautta kutsun voi lähettää suoraan vastaanottajille. 

"LÄHETÄKORTTI.COM:n idea lähti tarpeesta muistaa ystävää tai läheistä aidolla ja perinteisellä, kartonkisella postikortilla mukavasti kotisohvalta tai kätevästi reissun päältä. Verkkosivujen helppokäyttöisyys takaa, ettei kortin lähettäminen ainakaan jää taidoista kiinni."


Palvelussa valitaan kortti tai ladataan oma kuva, mistä kortti tehdään. Valittavia korttikategorioita ovat kutsut ja kiitokset, onnittelu, isän- ja äitienpäivä, pääsiäinen, ystävänpäivä, joulu ja muut. Palvelu maksaa 2,5€ per kortti. Kortit ovat yksipuoleisia ja ne lähetetään ilman kirjekuorta.

"LÄHETÄKORTTI.COM:n toimintaperiaate on yksinkertainen: valitse kortti tai lataa oma kuva, täytä korttiin haluamasi teksti ja lisää osoite, maksa ostoksesi ja perinteinen postikortti on perillä vastaanottajalla haluamanasi päivänä."


Eikö kuulostakin helpolta? Hintakaan ei mielestäni ole paha, kun miettii, että siitä puolet menisi jo pelkkään postimerkkiin. Palvelu säästää aikaa ja vaivaa, mutta toki huonona puolena on se, ettei kortin fyysistä kopiota näe itse ennenkuin kutsuttu saa sen. Mutta eiköhän kortit ole oikeanlaisia, jos vain valitsee tarpeeksi suurella resoluutiolla olevan kuvan tai tosiaan valmiin kuvan palvelusta. Voisin helpostikin kuvitella käyttäväni palvelua joidenkin juhlien kutsujen lähettämiseen. Palvelun kautta on myös helppo lähettää vaikkapa synttärionnittelukortti ilman, että tarvitsee raahautua kauppaan ostamaan kortti ja postimerkki. Ajattelin kokeilla palvelua ystävänpäiväkorttien lähettämiseen, sillä sivustolta löytyi kivoja ystävänpäiväkortteja. :) Jos joku on käyttänyt Lähetäkortti.com -palvelua, olisi kiva kuulla kokemuksia! 

Askarteletko hääkutsut itse vai tilaatko ne jostakin? 

Kuvat: Lähetäkortti.com. 

torstai 5. tammikuuta 2017

Hääblogilista päivitetty!

Kävin läpi Vuoden 2017 Hääblogi -finalisteja, ja tajusin että vuoden 2017 uusi hääblogi -kategoriasta löytyy monta blogia, joita en ollut aiemmin lukenut. Uusista hääblogeista innostuneina laitoin hää- ja juhlablogilistaukseni kuntoon. Häät 2016 -blogilistaus sai väistyä häät 2017 -listauksen tieltä alaspäin. 

Onnea kaikille viime vuoden hääpareille ja erityisesti onnea kaikille tämän vuoden hääpareille! Muistan itsekin, kuinka vuoden 2014 alku tuntui tavanomaista jännittävämmältä, kun tiesi, että kyseessä oli häävuotemme. Linkkaan vielä tähän tämän vuoden hääblogit. Hää- ja juhlablogilistauksesta löydät vuoden 2016 ja vuoden 2015 hääblogit sekä tulevien vuosien 2018 ja 2019 hääblogit. Lisäksi olen listannut kotimaisia ja ulkomaisia hää- ja juhla-aiheisia blogeja. 

Jos sinun hää- tai juhla-aiheinen blogisi tai seuraamasi blogi puuttuu listalta, laita ihmeessä viestiä! :) 


HÄÄT 2017

maanantai 2. tammikuuta 2017

Vuoden 2017 Hääblogi -ehdokas

Onnea kaikille uuteen vuoteen! Minun vuoteni 2017 alkoi mukavasti, kun sain kuulla, että blogini on ehdolla vuoden hääblogiksi. :) En tiedä, kuka blogini on nimennyt äänetystä edeltävään vaiheeseen, mutta iso kiitos hänelle/teille! Äänestysaikaa on 15.1.2017 asti ja äänestää voi Vuoden 2017 Hääblogi -kategorian lisäksi Vuoden 2017 Uusi Hääblogi- ja Vuoden 2017 Kaupallinen Hääblogi -kategorioissa. 

Vuoden Hääblogit julistetaan Love me do -häämessujen yhteydessä 21.-22.1. Messuille on vapaa pääsy! 

Äänestykseen pääset täältä